Getuigen

Tot aan de einden der aarde..

‘’…en jullie zullen Mijn getuigen zijn, zowel in Jeruzalem, als in heel Judea en Samaria en tot aan de einden van de aarde’’ (Handelingen 1:8)

De laatste woorden van Jezus voor zijn hemelvaart. Zijn volgelingen staan voor de uitdaging om Zijn boodschap te verspreiden. Eerst in de context die ze kennen (Jeruzalem, Judea, Samaria) maar later ook naar de einden van de aarde: de grenzen van de toen bekende wereld. De boodschap van Jezus’ redding was een universele boodschap.

 

Goed nieuws voor elke mens, elke cultuur, waar ook ter wereld. Als we de geschiedenis van de verspreiding van het christendom bekijken, zien we dat de verspreiding vooral plaatsvond in het Middellandse zee gebied: de bekende wereld van toen. Je zou je af kunnen vragen: zijn er al getuigen geweest op elk uiteinde van de aarde?

We leven inmiddels in een geglobaliseerde samenleving, in een wereld dat een dorp geworden is. Je kunt skypen met iemand in China en online gamen tegen iemand uit Peru. Toch zijn er wat die boodschap van Jezus betreft nog einden van de aarde, grenzen waarover het evangelie nog nooit gekomen is. Plekken waar nog bijna geen getuigen van Jezus zijn geweest. 

Een van deze grenzen is Isaan, Thailand. Dit is nou zo’n einde der aarde: een vergeten, oninteressant gebied. Er zijn geen natuurlijke rijkdommen, de toerist komt er niet en de rijken trekken er weg naar de stad. Jezus zegt ons: jullie zullen ook Mijn getuigen zijn in deze vergeten uithoek van de aarde. Ga op weg en verkondig Mijn goede nieuws in Isaan.